Ditt behov for strøm kommer til å øke

Elbil, robotklippere og annet elektrisk utstyr gjør at etterspørselen av strøm i private hjem stadig blir større. Med Ovati solcelletakstein fra Skarpnes lar du taket produsere strøm samtidig som du får et tak som ser lekkert ut. Ovati er en integrert solcelletakstein som sammen med Skarpnes Flat gir et sømløst og moderne uttrykk på taket. Ovati har de samme egenskapene som ordinær takstein når det gjelder vanntetthet og estetikk. Ovati er en unik mulighet til å begynne din bærekraftige reise.

Ditt behov for strøm kommer til å øke 1

Kan det installeres solcelletakstein på mitt hus?

Ønsker du å installere solcelletakstein på et eksisterende hus er det noen forhold det bør tas høyde for. Førstalderen på taket. Gjennomsnittlig levetid på et tak kan være ca. 40-50 år. Ofte må sløyfer, lekter og undertak skiftes tidligere. Det er viktig med regelmessige sjekk av taket for å få en god vurdering av takets tilstand.

Et annet viktig aspekt å ta med i betraktningen er solforhold. Taket bør ha en takflate mot sør, men sør/øst og sør/vest er også bra. Trenger taket ditt rehabilitering de neste 10 årene er det smart å planlegge solceller samtidig og få en integrert løsning. Bygger du nytt er det nesten en selvfølge å legge solcelletakstein.

Hva koster det å legge solcelletakstein?

Pris på å legge et solcelletak vil avhenge av mange forhold, men i gjennomsnitt har et norsk hus med skråtak ca. 140 m2 flate. Solcelletaksteinen legges kun mot sør-, vest- eller østsiden. På de andre flatene legges vanlig flat takstein. Her kommer et eksempel hvor vi har valgt å legge 50 m2 med solcelletakstein. I tillegg kommer det teknisk utstyr som får strømmen opp i 250-450 Volt (PV booster) og som endrer strømmen fra likestrøm til vekselstrøm (DC/AC – inverter). Merkostnaden* for de 50 m2 og teknisk utstyr er kr. 235.000, – (inkl. elektromateriell og mva) og i tillegg kommer arbeidet fra elektriker og tømrer.

Ditt behov for strøm kommer til å øke 2

Hva kan jeg spare

Ovennevnte løsning vil produsere mellom 4.500 – 5.800 kWt (kilowatttimer) i året. Gjennomsnittlig strømbehov, for et hus på 120 kvm, er ifølge SSB, 16 000 kWt. Med andre ord kan man selv produsere ca. 30 % av forbruket sitt dersom man har denne løsningen. Du bruker det du trenger – resten blir solgt til din lokale strømleverandør eller du kan sette dem i «banken» ved ha abonnementet ditt hos f.eks. Fjordkraft. 

Ved å legge Ovati solcelletakstein øker du byggets verdi og redusere strømregningen.

Du bruker det du trenger – resten blir solgt til din lokale strømleverandør eller du kan sette dem i «banken» ved ha abonnementet ditt hos f.eks. Fjordkraft.

Ditt behov for strøm kommer til å øke 3

Søk støtte til ditt solcelletak

Enova støtte for sol gis til både nybygg og rehabilitering av tak. Per 2022 kan du få maksimalt 47.500 kr i støtte fra Enova for solceller. Denne støtten består av et grunntilskudd på 7.500 kroner fra Enova, pluss 2.000 kroner for hver kW anlegget kan produsere, inntil 20 kW. Eksemplet ovenfor vil få ca 18 000,-.

Fordelene med integrerte solcelletakstein

  • Taket er husets 5. fasade og det vil se bra ut!
  • Du får en løsning som både beskytter bygget, øker boligens verdi og produserer strøm. Skarpnes har produsert takstein i over 100 år, og vet hvordan tak skal gjøres tette.
  • Trygt for mennesker og dyr, vårt anlegg er 120V.
  • Lite og enkelt vedlikehold: 
    • Solcellene er integrert i taksteinen. Den glatte, jevne overflaten gjør at løv og annet organisk materiale ikke fester seg – i motsetning til solcellepaneler hvor du må sjekke at det ikke har kilt seg løv mellom panel og takstein minst en gang i året.
    • Vår kabelløsning gjør det mulig å ha all elektronikk på bakken, lett tilgjengelig for vedlikehold og tilsyn.
Ditt behov for strøm kommer til å øke 4