Resultater for:

Valg av rett tak og elektro utstyr er avgjørende for både sikkerhet, funksjonalitet og tetthet i et bygg. I Norge er det viktige standarder som må følges for å sikre at bygninger oppfyller alle nødvendige krav. NEK (Norsk Elektroteknisk Komité) og TEK (Byggteknisk forskrift) er to av de viktigste standardene som styrer kravene til Elektro og byggteknisk i Norge. Disse standardene påvirker alt fra konstruksjon og funksjonalitet til sikkerhet og energieffektivitet.

Hvilke krav stilles det til Elektro og takmaterialer under de norske byggestandardene NEK og TEK?

TEK17 Byggteknisk forskrift: TEK17 er gjeldende byggteknisk forskrift i Norge, og den setter strenge krav til bygningers konstruksjon. Forskriften dekker flere aspekter av bygg, men når det gjelder takmaterialer, handler det i hovedsak om å sikre at taket er både sikkert og energieffektivt.

  1. Energieffektivitet: TEK17 krever at takmaterialer må bidra til bygningens samlede energieffektivitet. Dette betyr at taket skal ha gode isolasjonsegenskaper som bidrar til å redusere varmetap. Innovasjoner som den integrerte solcelletaksteinen Ovati™ fra Skarpnes er et godt eksempel på hvordan moderne takløsninger kan oppfylle kravene til energieffektivitet, samtidig som de produserer strøm. Les mer om Ovati.
  2. Holdbarhet og levetid: Takmaterialer må være holdbare og kunne tåle de klimatiske forholdene i Norge, inkludert vind, snø og regn, samt store temperaturvariasjoner. Betong og leirstein, for eksempel, er materialer som ofte foretrekkes på grunn av deres lange levetid og motstand mot tøffe værforhold.
  3. Brannsikkerhet: Takmaterialer skal oppfylle strenge krav til brannsikkerhet, noe som innebærer at de må være motstandsdyktige mot brannspredning.

NEK400/446: NEK400 og NEK446 definerer kravene til elektriske installasjoner i bygninger, inkludert de som involverer takmaterialer og solcelleteknologi. NEK-standardene sikrer at installasjonene er trygge og i overensstemmelse med gjeldende forskrifter.

  1. Elektroteknisk sikkerhet: NEK400/446 stiller krav til sikkerheten til elektriske installasjoner på taket, inkludert de som involverer solcelleteknologi. Alle elektriske komponenter må installeres og monteres på en måte som minimerer risikoen for brann.
  2. Kompatibilitet: Elektriske installasjoner må være kompatible med bygningens øvrige systemer, og de må installeres av sertifiserte fagfolk som har fått nødvendig opplæring. Hos Skarpnes har OVATI™ Partnere gjennomgått et 2 dagers kurs som dekker både taktekniske og elektrotekniske detaljer i samsvar med TEK17 og NEK400/446. Ta kontakt med oss, for mer informasjon om OVATI™.

Hvordan påvirker dette valget av solcelle og tak materialer i en BIPV installasjon ?

Kompleksitet i valg: Valget av takmaterialer krever en helhetlig tilnærming. Det handler ikke bare om hvilket materiale som ser best ut, men også om hvilket materiale som best oppfyller sikkerhets- og forskriftskrav. For eksempel tilbyr Ovati™, som kombinerer solcelleteknologi og takstein, en løsning som er både estetisk tiltalende og teknisk avansert.

Kvalitetskontroll: Når du velger takmaterialer som oppfyller NEK og TEK-standardene, sikrer du at produktene har gjennomgått grundig kvalitetskontroll. Dette gir høyere sikkerhet og funksjonalitet, som i sin tur fører til lavere vedlikeholdskostnader i det lange løp.

Vi tilfredsstiller kravene i IEC og ISO for byggtekniske og elektrotekniske krav. 

Sertifisert installasjon: Det er viktig å bruke profesjonelle, sertifiserte aktører for installasjon av både takmaterialer og elektrotekniske systemer. Dette sikrer at alt arbeid er i tråd med NEK og TEK-standardene og at bygningen er trygg og effektiv.

Kontakt oss

For å oppfylle NEK og TEK-standardene i valget av takmaterialer, må du se på både funksjonelle egenskaper, sikkerhet og energieffektivitet. Solcelletaksteinen Ovati™ er et eksempel på hvordan moderne teknologi kan integreres i takløsninger for å møte strenge forskriftskrav. For mer informasjon om hvordan du kan bruke disse standardene i ditt byggeprosjekt, kan du ta kontakt med oss for en uforpliktende prat. 

Bærekraft og energieffektivitet blir stadig viktigere, er innovative løsninger som Ovati™ solcelletakstein et fremragende eksempel på hvordan teknologi kan integreres sømløst i våre daglige liv. Utviklet av Skarpnes i samarbeid med Autarq GmbH, kombinerer estetikk og funksjonalitet ved å integrere solceller i en flat, moderne takstein. Men hvordan fungerer egentlig disse solcelletakstein, og hvilke fordeler tilbyr den over tradisjonelle solcellepaneler?

Hvordan fungerer Ovati™ solcelletakstein?

Ovati™ solcelletakstein er designet for å generere fornybar energi ved å integrere solceller direkte i taksteinen. Dette oppnås gjennom avanserte materialer og produksjonsteknikker som sikrer at solcellene er beskyttet mot vær og vind, samtidig som de effektivt kan konvertere sollys til elektrisitet.

Skarpnes OVATI Kandidatfilmer Lyngdal

Ved installasjon blir hver solcelletakstein koblet sammen til et elektrisk system som mates til en omformer. Omformeren konverterer den produserte likestrømmen (DC) til vekselstrøm (AC), som så kan brukes til å forsyne hjemmet med elektrisitet eller selges tilbake til strømnettet. En av de mest bemerkelsesverdige egenskapene ved Ovati™ er at den opererer i paralell og lavvolt, noe som øker sikkerheten og gjør installasjonen sikrere.

Fordeler med Ovati™ solcelletakstein over tradisjonelle solcellepaneler

Ovati solcelletakstein
Nesodden. 2 bygg med tilsammen 1284 Ovati solcelletakstein. 16kwp. Bygget i forkant har 708 stein.

1. Estetikk: En av de mest åpenbare fordelene med Ovati™ solcelletakstein er dens estetiske appell. Mens tradisjonelle solcellepaneler kan være klumpete og påtrengende, smelter Ovati™ solcelletakstein sømløst inn i takets overflate. Det gir et rent, minimalistisk utseende som bevarer husets arkitektoniske integritet. For de som søker en moderne og elegant løsning, er dette et klart valg.

2. Integrasjon og funksjonalitet: Solcelletakstein er designet for å integreres direkte inn i taket, noe som betyr at de utfører dobbelt plikt som både takdekke og energiprodusent. Dette opphever behovet for separate solcellepaneler, som kan være utsatt for skader fra vær og vind. I tillegg beskytter mot lekkasjer og andre problemer takflater kan møte.

3. Lang levetid og vedlikeholdsfri: Vedlikehold er en viktig faktor å vurdere når det kommer til valg av takmaterialer. Ovati™ er utviklet for å være vedlikeholdsfri, noe som reduserer langvarige vedlikeholdskostnader. Materialene og konstruksjonen er bestandige mot de tøffe nordiske klimaforholdene. Dette sikrer lang levetid og pålitelighet.

4. Energiutnyttelse og effektivitet: Ved å integrere solcellene direkte i taksteinen, kan optimalisere plass og effektivitet. Dette kan være særlig viktig for bygninger med begrenset takflate, hvor hver kvadratmeter teller. Ved å bruke hele takflaten til å generere strøm, maksimeres energiproduksjonen, noe som kan resultere i lavere strømregninger og mulighet for inntekt fra overskuddsstrøm.

5. Øker eiendommens verdi: Eiendommer utstyrt med energieffektive løsninger som Ovati™ har en tendens til å øke i verdi. Kunder er stadig mer opptatt av bærekraft, både på grunn av økonomiske besparelser og miljøpåvirkning. Å ha et estetisk tiltalende og funksjonelt solcellesystem kan gjøre eiendommen din mer attraktiv på markedet.

Ovati™ solcelletakstein representerer fremtidens måte å se på både energiproduksjon og estetikk i bygg. For de som bygger nytt eller rehabiliterer eksisterende tak, tilbyr Ovati™ en elegant, funksjonell og varig løsning som både beskytter og fornyer.

Les mer om Ovati for å finne ut hvordan denne innovative teknologien kan integreres i ditt hjem. Hvis du ønsker å vite mer eller har spørsmål, ta kontakt med oss. Vårt team står klare til å hjelpe deg med å finne den beste løsningen for ditt prosjekt.

Et tak bytter man ikke ut hver dag. Hvordan vet du når det faktisk er på tide å skifte ut taket ditt? Det er flere tegn å se etter, som kan indikere at et takbytte er nødvendig. Å være oppmerksom på disse tegnene, kan hjelpe deg å unngå kostbare reparasjoner og bevare verdien på boligen din. La oss se nærmere på hva du bør være på utkikk etter.

Tegn på at det er tid for et takbytte

  • Alderen på taket: Taket ditt har begrenset levetid, avhengig av materialet som er brukt. Eksempelvis varer asfaltshingel vanligvis mellom 20 og 25 år, mens betong- eller teglstein kan vare opptil 50–100 år. Hvis taket ditt nærmer seg denne alderen, bør du vurdere en inspeksjon for å avgjøre om et takbytte er nødvendig. Nb. forsikringsselskaper dekker ikke følgeskader på tak som er over 50 år.
  • Lekkasjer og vannskader: Vanninntrengning er et klart tegn på at taket trenger oppmerksomhet. Dersom du ser vann flekker på loftet eller i taket, eller merker fuktighet i veggene, er dette en indikasjon på at taket kanskje ikke lenger er tett. Vannskader kan føre til råte, mugg og strukturelle skader. Det er viktig å håndtere dette umiddelbart.
  • Skadet eller manglende takstein: Visuelle inspeksjoner av taket kan avsløre om det finnes skadede, sprukne eller manglende takstein. Hvis mange takstein mangler eller er i dårlig stand, kan det være på tide for et takbytte. 
  • Mose og algevekst: Selv om litt mose og alger kan være normalt, kan overdreven vekst være skadelig. Planter kan beholde fuktighet som kan føre til råte, særlig på tak laget av organiske materialer. 
  • Takets struktur: Bøyde eller hengende deler av taket kan indikere strukturelle problemer. Dette kan skyldes råte i takstolene og sperrene, eller kan være et tegn på for mye vekt fra snø og is gjennom årene. Ved slike tegn er det viktig å få en profesjonell til å inspisere taket umiddelbart.

Et takbytte kan virke som en stor investering, men det er en viktig del av vedlikeholdet av hjemmet ditt. Ved å gjenkjenne tegnene tidlig, kan du sikre at taket gir optimal beskyttelse og samtidig opprettholder boligens verdi. Ved å være oppmerksom på de nevnte tegnene, kan du handle i tide og sikre at hjemmet ditt forblir trygt og beskyttet mot elementene.

For å motta en nøyaktig beregning av kostnader og materialer tilknyttet nytt tak, kan du bruke Skarpnes’ takberegningskalkulator. Kalkulatoren hjelper deg å planlegge ditt prosjekt basert på nøyaktige mål og preferanser, noe som gjør det enklere å gå inn i prosessen av takbytte med selvtillit. 

Når det kommer til valg av solcelle og takstein for norske bygg, er det viktig å forstå både estetiske og funksjonelle behov, i tillegg til å følge aktuelle byggeforskrifter. Hvordan velger man riktig solceller og takstein som oppfyller de nasjonale standardene som NEK (Norsk Elektroteknisk Komité) og TEK (Byggteknisk forskrift), og hvor mange takstein trengs per kvadratmeter?

Hvor mange takstein per kvadratmeter?

Antall takstein per kvadratmeter er en avgjørende faktor i ethvert byggeprosjekt. Avhengig av steintype og -størrelse, er svaret gjerne 9-9,5 takstein pr kvadratmeter. For nøyaktige beregninger anbefales det å bruke en pålitelig beregningskalkulator for tak.

Besøk vår side for beregning av tak og motta en detaljert beregning basert på valgt takstein ut fra takets dimensjoner.

Hvordan velge solcelletakstein som oppfyller NEK- og TEK standardene?

For å sikre at taksteinen oppfyller kravene etter NEK- og TEK standardene, er det flere viktige faktorer som bør vurderes:

Kvalitet og sertifiseringer:

Det første skrittet er å velge takstein fra en anerkjent produsent, som kan dokumentere at produktet oppfyller nasjonale standarder. Skarpnes tilbyr takstein designet med tanke på de spesifikke klimatiske utfordringene i Norge, som videre oppfyller alle relevante NEK- og TEK forskrifter.

Materialvalg:

Gode materialer sikrer lang holdbarhet og mindre vedlikehold. Skarpnes takstein er kjent for å være slitesterke og motstandsdyktige, i møte med de tøffe værforholdene vi opplever her til lands. Enten det er betong eller tegl, bør materialet du velger kunne tåle snøbelastning, regn og temperatursvingninger.

Monteringsanvisninger:

Det er avgjørende å følge produsentens monteringsanvisninger nøye for å sikre at taksteinene monteres korrekt, og dermed oppfyller både funksjonelle og sikkerhetsmessige standarder. Korrekt montert takstein forlenger ikke bare takets levetid, men også bygningens generelle sikkerhet.

Energikrav:

EU-direktivets krav om energimerking krever at taket skal bidra til bygningens energieffektivitet. Dette kan innebære å installere tak som har gode isolasjonsegenskaper eller integrerte solcelleløsninger som den innovative Ovati™, utviklet av Skarpnes i samarbeid med Autarq GmbH. Ovati™ solcelletakstein kombinerer funksjonalitet og estetikk ved å integrere solceller i en flat, moderne takstein.

Ved å velge kvalitetsprodukter som overholder NEK- og TEK standardene, samt ved å følge monteringsanvisninger, sikres det at bygningen som helhet er trygg og energieffektiv.


For mer informasjon og hjelp, ikke nøl med å kontakte oss hos Skarpnes – din pålitelige partner for takløsninger.

Investering i solcelleløsninger handler å bidra til en grønnere fremtid, og det er et smart økonomisk valg for huseiere. Verdien på din eiendom øker, og strømregningen krymper med hver eneste solfylte dag. For å få mest mulig ut av solenergien i vårt nordiske klima, er det noen viktige faktorer man bør vurdere. Les mer om solceller i moderne tak her.

Velg riktige solcelleløsninger

Vet du forskjellen mellom solfangere og solceller? En solfanger fanger opp solstråler og gjør dette om til varme, mens en solcelle bruker sollys og konverterer det til elektrisk strøm gjennom en prosess kalt fotovoltaisk effekt. For varmebehov kan solfangere være en god løsning, men for elektrisitetsproduksjon er solceller veien å gå.

Når du skal finne solcelleløsninger for det nordiske klimaet, er det noen spesifikke faktorer som bør vurderes. For det første bør installasjonen være i stand til å tåle de tøffe vinterforholdene, med vind, snø og is. Dette betyr en robust monteringsløsning inklusive montering av kabler.  

En annen viktig faktor er innstrålingsvinkel – altså hvilken vinkel solstrålene treffer solcellene på. 20-45 grader er perfekt, og kombinasjon fasade tak er også en bra løsning. 

I tillegg vil en solcelles virkningsgrad – hvilken andel av solenergien som kan konverteres til elektrisk energi – være avgjørende. Gjennomsnittlig virkningsgrad for kommersielle solceller ligger i området 20%.

Et sørvendt 10kWp solcelle anlegg vil i Norge produsere ca 8000-12000kWh alt etter lokasjon i landet osv. 

Hvorfor velge Ovati Solcelletakstein?

Ovati, laget av Skarpnes i samarbeid med Autarq GmbH, tilbyr avansert solcelletakstein som imøtekommer alle hensyn for det nordiske klimaet. Ovati er vedlikeholdsfritt og er det perfekte valget for både nybygg og rehabilitering av eksisterende tak. 

ovati solcelle

Les mer om Ovati her.

Ovati har integrerte solceller i taksteinene, det gir en estetisk tiltalende løsning som både beskytter mot lekkasjer og produserer strøm. Vi legger vekt på at det skal være enkelt å installere og bruke våre produkter.  Ovati følger NEK- og TEK-standarder for en sømløs integrasjon og kompatibilitet med andre systemer.

Velger man Ovati solcelletakstein, får man et tak som strømforsyner huset ditt i et krevende nordisk klima, og samtidig øker eiendommens verdi. Du får en fremtidssikker løsning som holder taket ditt tett, tørt, og energieffektivt i mange år.

Hvorfor velge Ovati:

✔️ Laget for nordisk klima 

✔️ Brannsikker

✔️ Lavvolt/ikke berøringsfare 

✔️ Lave vedlikeholdskostnader 

✔️ Systemgaranti 

✔️ Trygg og stabil leverandør 

✔️ Estetisk 

✔️ Paralellkoblet/skyggehåntering

 Se film om pilotprosjektet I Aalborg her: https://www.youtube.com/watch?v=DEVEDdinJ98

Vi i Skarpnes er klare til å tilby hjelp og veiledning for de som ønsker å investere i en robust takløsning – Ovati. Ta kontakt med oss for mer informasjon.

Det er mange måter å forbedre energieffektiviteten til ditt hjem på, men en av de mest innovative er bruk av Building Integrated Photovoltaics (BIPV). Denne teknologien gjør det mulig å integrere solceller direkte i bygningselementer, som f.eks. takstein, for å skape en sømløs, estetisk tiltalende løsning. Dette gir ikke bare den åpenbare fordelen av å produsere fornybar energi, men bidrar også til å skape et moderne og rent utseende for hjemmet ditt.

Hva er BIPV?

BIPV står for bygningsintegrert solenergi. Dette er solenergisystemer som er integrert i bygningens struktur, i stedet for å være montert på taket eller andre steder på bygningen. BIPV kan dermed integreres i materialene som brukes til å bygge et hus, som vinduer, fasader eller takstein.

Hvordan kan BIPV-teknologi integreres i norske hjem?

BIPV-teknologi kan integreres på flere måter i norske hjem. Dette kan være alt fra solcellevinduer, fasadeplater – eller i vårt tilfelle, takstein. Ovati™ solcelletakstein ved hjelp av BIPV teknologi er et eksempel på en slik løsning. Les mer om Ovati™ her. Solcellene er integrert i en flat, moderne takstein og har samme avanserte funksjon som vanlige solcellepaneler, men er mer visuelt tiltalende og harmonerer bedre med det eksisterende arkitektoniske uttrykket.

BIPV Løsninger for Norske Hjem

Ovati™ er ikke bare et strukturelt element i taket ditt, det er også en kilde til fornybar energi. Dette gir huset ditt et moderne og estetisk tiltalende utseende, samtidig som det bidrar til et lavere energiforbruk.

Denne løsningen kan enkelt integreres i både nybygg og rehabilitering av eksisterende tak. Å velge Ovati™ er et steg mot et mer bærekraftig liv, samtidig som det øker eiendommens verdi. Ta gjerne kontakt med oss for mer informasjon.

Denne taksteinen er designet av Skarpnes i samarbeid med Autarq GmbH.

Hva er forskjellen mellom PV og BIPV?

Photovoltaics (PV) refererer til teknologien som konverterer sollys direkte til elektrisitet. Her inkluderer det solcellepaneler som er montert i rammer plassert på taket. På den annen side er BIPV en integrert del av bygningsstrukturen selv. I stedet for å være en påmontert enhet, tar BIPV over for et av bygningselementene. Eksempelvis kan det ta form som en tak- eller veggintegrert løsning som med Skarpnes’ Ovati™.

Hva betyr i solenergi?

BIPV betyr at solcellepanelene er integrert i bygningens struktur. Dette skiller seg fra tradisjonelle PV-systemer, hvor solcellepanelene monteres på bygningen. En BIPV løsning har to primære fordeler. Først, fordi solcellepanelene er integrert i bygningen fra begynnelsen, er det ingen ekstra kostnader eller inngrep nødvendig etter konstruksjonen. For det andre, på grunn av deres diskrete installasjon, er BIPV løsninger mer estetisk tiltalende enn tradisjonelle PV løsninger.

Innovasjon innenfor BIPV gir nå huseiere muligheten til å gjøre hjemmene deres grønnere uten å inngå kompromisser med estetikk. Dette er et viktig skritt mot et mer bærekraftig samfunn. 

Mer informasjon om Ovati her.