Hvordan NEK og TEK standardene påvirker valg av takmaterialer

Valg av rett tak og elektro utstyr er avgjørende for både sikkerhet, funksjonalitet og tetthet i et bygg. I Norge er det viktige standarder som må følges for å sikre at bygninger oppfyller alle nødvendige krav. NEK (Norsk Elektroteknisk Komité) og TEK (Byggteknisk forskrift) er to av de viktigste standardene som styrer kravene til Elektro og byggteknisk i Norge. Disse standardene påvirker alt fra konstruksjon og funksjonalitet til sikkerhet og energieffektivitet.

Hvilke krav stilles det til Elektro og takmaterialer under de norske byggestandardene NEK og TEK?

TEK17 Byggteknisk forskrift: TEK17 er gjeldende byggteknisk forskrift i Norge, og den setter strenge krav til bygningers konstruksjon. Forskriften dekker flere aspekter av bygg, men når det gjelder takmaterialer, handler det i hovedsak om å sikre at taket er både sikkert og energieffektivt.

  1. Energieffektivitet: TEK17 krever at takmaterialer må bidra til bygningens samlede energieffektivitet. Dette betyr at taket skal ha gode isolasjonsegenskaper som bidrar til å redusere varmetap. Innovasjoner som den integrerte solcelletaksteinen Ovati™ fra Skarpnes er et godt eksempel på hvordan moderne takløsninger kan oppfylle kravene til energieffektivitet, samtidig som de produserer strøm. Les mer om Ovati.
  2. Holdbarhet og levetid: Takmaterialer må være holdbare og kunne tåle de klimatiske forholdene i Norge, inkludert vind, snø og regn, samt store temperaturvariasjoner. Betong og leirstein, for eksempel, er materialer som ofte foretrekkes på grunn av deres lange levetid og motstand mot tøffe værforhold.
  3. Brannsikkerhet: Takmaterialer skal oppfylle strenge krav til brannsikkerhet, noe som innebærer at de må være motstandsdyktige mot brannspredning.

NEK400/446: NEK400 og NEK446 definerer kravene til elektriske installasjoner i bygninger, inkludert de som involverer takmaterialer og solcelleteknologi. NEK-standardene sikrer at installasjonene er trygge og i overensstemmelse med gjeldende forskrifter.

  1. Elektroteknisk sikkerhet: NEK400/446 stiller krav til sikkerheten til elektriske installasjoner på taket, inkludert de som involverer solcelleteknologi. Alle elektriske komponenter må installeres og monteres på en måte som minimerer risikoen for brann.
  2. Kompatibilitet: Elektriske installasjoner må være kompatible med bygningens øvrige systemer, og de må installeres av sertifiserte fagfolk som har fått nødvendig opplæring. Hos Skarpnes har OVATI™ Partnere gjennomgått et 2 dagers kurs som dekker både taktekniske og elektrotekniske detaljer i samsvar med TEK17 og NEK400/446. Ta kontakt med oss, for mer informasjon om OVATI™.

Hvordan påvirker dette valget av solcelle og tak materialer i en BIPV installasjon ?

Kompleksitet i valg: Valget av takmaterialer krever en helhetlig tilnærming. Det handler ikke bare om hvilket materiale som ser best ut, men også om hvilket materiale som best oppfyller sikkerhets- og forskriftskrav. For eksempel tilbyr Ovati™, som kombinerer solcelleteknologi og takstein, en løsning som er både estetisk tiltalende og teknisk avansert.

Kvalitetskontroll: Når du velger takmaterialer som oppfyller NEK og TEK-standardene, sikrer du at produktene har gjennomgått grundig kvalitetskontroll. Dette gir høyere sikkerhet og funksjonalitet, som i sin tur fører til lavere vedlikeholdskostnader i det lange løp.

Vi tilfredsstiller kravene i IEC og ISO for byggtekniske og elektrotekniske krav. 

Sertifisert installasjon: Det er viktig å bruke profesjonelle, sertifiserte aktører for installasjon av både takmaterialer og elektrotekniske systemer. Dette sikrer at alt arbeid er i tråd med NEK og TEK-standardene og at bygningen er trygg og effektiv.

Kontakt oss

For å oppfylle NEK og TEK-standardene i valget av takmaterialer, må du se på både funksjonelle egenskaper, sikkerhet og energieffektivitet. Solcelletaksteinen Ovati™ er et eksempel på hvordan moderne teknologi kan integreres i takløsninger for å møte strenge forskriftskrav. For mer informasjon om hvordan du kan bruke disse standardene i ditt byggeprosjekt, kan du ta kontakt med oss for en uforpliktende prat.